Programajánló

Miskolctapolcai Barlangfürdő

 

 

A természet alkotta Barlangfürdőben páratlan élmény a hegy mélyéről fakadó kellemes hőmérsékletű termálvízben fürödni, élvezni a tiszta, barlangi klímát. Gyógyító hatása is a karsztvíz és az egyedi klíma együttes hatásában lehet.
Vendégeink több százezer éves, természet alkotta barlangjáratokban fürödhetnek, élvezhetik a vadvíz vízáramának kellemes masszírozását. Hallhatják a csillagterem sejtelmes visszhangját és közben megcsodálhatják az Európában egyedülálló természeti képződmény különleges formáit.


Avalon Park- HELL Kart & Event center

 

 

Az Avalon Park Miskolctapolcán, a Bükk szívében felépült családi szórakoztató és élmény park.
Az aktív kikapcsolódást és extrém élményeket keresők számára az erdőben kialakított elektromos gokart ring, a HELL Kart & Event Center kínál sportolási lehetőséget.

 

Avalon Park-Maya játszópark

Az Avalon Park a legkisebbekre is gondolva kiváló szórakozási lehetőséget nyújt a gyermekek számára a 2500 négyzetméteren megépített, egyedi, ?maya dizájnnal? ellátott játszóparkban. A különböző ügyességi, mászó- és ugráló elemek, csúszdák a különleges mozgásigénnyel rendelkező kicsik számára kiváló, biztonságos és változatos szórakozást biztosítanak. A játszópark az évszaknak megfelelő gyermek rendezvények széles, színes választékával (Húsvét, Majális, Gyereknap, Halloween, Mikulás) várja a látogatókat 0-99 éves korig. A játszóparkban gyermekmegőrző is igénybe vehető, illetve képzett animátorok gondoskodnak a gyerekek számára érdekes és élvezetes programról. Az egzotikus Maya Játszópark szülinapok, család rendezvények számára is kiváló helyszínül szolgál.


Miskolctapolcai bobpálya

 

 

A télen-nyáron üzemelő miskolctapolcai bobpálya 2007-ben nyitotta meg kapuit.
A 800 méter hosszú pálya a Barlangfürdő és a Csónakázó-tó szomszédságában, a hegyoldalra épült. A rozsdamentes acél pályán a maximális sebesség 42 km/h, a szintkülönbség 54 méter.
A német precizitással készült bobpályán teljes biztonsággal száguldhatunk a fák között. Az országban egyedülálló módon esténként, villanyfénynél is használható a pálya.


Miskolctapolcai park és csónakázó-tó

 

A miskolctapolcai park és csónakázó tó a fürdőváros központja és "tüdeje", természetvédelem alatt álló terület.
A miskolctapolcai parkban ? melynek helyén néhány évszázaddal ezelőtt még mocsarakat, meleg vizű posványokat találhattunk volna ? ma kellemes sétautak állnak a látogatók rendelkezésére. A 20. század elejének tudatos parkalakítása, növénytelepítése és gondozása következtében a tapolcai park különleges növényekből álló kis arborétummá vált. A csónakázó tavat egy 18 fokos forrás táplálja, vize hetente teljes mennyiségében kicserélődik.

 

Avasi templom

 

 

Miskolc belvárosa fölött, az Avas hegy oldalában már a 14. században állt a Szent István nevét viselő plébániatemplom, amelyet 1411-ben bővítettek. Ebből az épületből csak részletek maradtak - így a nyugati torony csonkja -, mert 1480 körül a templom gyökeres újjáépítésen esett át.


Avasi kilátó

 

 

Az Avasi kilátó vagy Avasi tévétorony a miskolci Avason található 72 méter magas tévétorony, amely kilátóként is működik. 1963-ban épült korábbi épület közelében; a város egyik jelképe (az avasi templom harangtornya mellett).


Avasi pincesor

 

 

A Történelmi Avas Miskolc belvárosában, Európában egyedülálló módon a város szívéhez közel, az Avas hegy északi oldalában több mint 900 pince és borház helyezkedik el. Ezek kora nem ritkán 300?400 éves.
A lépcsőzetesen, egymás fölé emelkedő sorokban készült pinceüregek egymástól 6-7 méter távolságban, párhuzamosan haladnak a hegy belseje felé. A legtöbb pince 10-20 méter hosszú, de szép számmal akadnak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabbak is. 
Az Avasi Pincesor a város történelmi borkultúrájának állít emléket, melynek a 1880-as filoxérajárvány vetett véget.


Miskolci Nemzeti Színház

 

 

Hazánk legrégibb elsőként magyar nyelven játszó kőszínháza az 1843-ban leégett első miskolci színházépület szomszédságában 1847-1857 között épült későklasszicista-romantikus stílusban. Miskolc Pass kártyával 10% kedvezmény vehető igénybe. A miskolciak mindig is kedvelték a színházat, és szívükön viselték a magyar színjátszás sorsának alakulását. Az egykori Korona-fogadó kocsiszínjében majd a Sötétkapu melletti csizmadiaszín alkalmi színpadán fellépő Déryné és társai oly mértékben meghódították a várost, hogy a miskolciak megrémültek, amikor 1816-ban a társulat Kassára indult vendégszereplésre: vajon visszatérnek-e a színészek? Ez a félelem adta meg a végső lökést ahhoz, hogy kőszínház építésébe fogjanak: "... Miskoltzon, mint Magyar Nyelven beszéllő... vidék közepén fekvő népes mező,városban, állandó játékszínt építeni és ki is nyitni akarunk" - tudatta levélben Borsod vármegye a szándékát a helytartótanáccsal.


Herman Ottó Múzeum

 

 

A múzeum 1899-ben alakult meg Borsod-Miskolczi Múzeum néven. 1914-ig a Borsod-Miskolczi Múzeum és Közművelődési Egyesület, majd ezt követően 1949-ig, az államosításig Borsod vármegye és Miskolc városa finanszírozta tevékenységét. Az intézmény 1953-ban vette fel a sokoldalú tudós, Herman Ottó nevét. 1963-ban vált a múzeumi szervezet központjává, és ettől az időtől terjedt ki gyűjtőterülete Borsod-Abaúj-Zemplén megyére.


Széchenyi utca

 

 

A Belváros legjelentősebb útja a városrész teljes hosszán áthúzódó Széchenyi István út, amely a Tiszai pályaudvar felé vezető Bajcsy-Zsilinszky út folytatása. A Városház tér és a Szinvapark közti szakasz 1984 óta sétálóutca, csak a villamosok közlekednek itt. Ez az úgynevezett "Főutca", amelynek hangulata a 19. századot idézi.


Diósgyőri vár

 

 

A középkori lovagvárként is emlegetett erődítményről elsőként Anonymus emlékezett meg. A fénykor Nagy Lajos király uralkodásának idejére, a 14. századra esik. Ekkor kezdődött a 1526-ig tartó időszak, amikor hat királyné jegyajándéka, vidéki rezidenciája volt a vár ? erről kapta ma is használatos elnevezését: a királynék vára.
A "Diósgyőr" Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése? (diosgyor-lillafured.hu) című projekt keretében a Diósgyőri vár rekonstrukciója vált lehetővé. A vár, a délnyugati szárny kivételével két szint magasságig épült vissza, amelynek megújuló tereiben a korabeli élet interaktív formában válik ?hétköznapivá?, és a hétköznapi események, rendezvények patinás miliőben válnak utánozhatatlanná. A délnyugati szárny megmaradt az 1800-as évekbeli, villámcsapás okozta romállapotában, így őrizve meg a vár romantikus képét.
A vár berendezéseinek sajátossága a kötetlen megismerésben rejlik; a látogató szabadon mozogva, minden dolgot kiprólva élheti át a középkori vár hangulatát. Ehhez a hangulathoz az interaktív tartalmak mellett korhű ruhába öltözött animátorok, valamint a földszinti térben helyet foglaló középkori, mindennapi életet bemutató terek is hozzájárulnak.


Miskolci Állatkert

 

 

Miskolci Állatkert és Kultúrpark Magyarország legrégebbi múltra visszatekintő állatkertje.Elődjét, a királyi vadaskertet még Nagy Lajos alapította itt 1355-ben. A mai állatkertet Miskolc Városi Vadaspark néven 1983augusztus 20-án nyitották meg. Miskolcon,a Csanyik-völgyben található, közvetlenül a Bükki Nemzeti Park szomszédságában. A társadalmi munkában, alig több mint száz nap alatt épült parkban eredetileg csak a Bükk-vidék természetes állatvilágát mutatták be az erdőből elkerített nagyobb területeken, ahol a látogatók a kerítés mellett sétálva tekinthették meg a fák közül kilépő őzeket, szarvasokat, vaddisznókat.
1993-ban fejlesztések kezdődtek az állatkertben, amely mára jelentős átalakuláson ment át. A vadaspark már nemcsak a Bükki és a Zempléni hegység vadvilágát mutatja be 21,2 hektáros területén, hanem többségében egzotikus állatokat: kétpúpú teve, különféle madagaszkári félmajmokemu, kulán, fehérfarkú sül, Észak-amerikai kúszósül, gereza, pekari, huszármajom, indiai antilop, aguti, nagy mara, guanakó, selyemmajom, nagy szőröstatu, trópusi ízeltlábúak, halak és hüllők, különböző papagájfajok, de számos ragadozó is él itt, például szurikáta, barna medve, farkas, hiúz, bengáli tigris és leopárd. Ugyanakkor a vadaspark tanyaházában a tradicionális magyar háziállatokkal is meg lehet ismerkedni (szürke marha, magyar tarka, mangalica, racka, bivaly stb.). A vadasparkban 2014 elején mintegy hétszáz állat lakott, 130 fajból.


Lillafüred

 

 

A magaslatokról gyönyörű kilátás nyílik a Szinva és a Garadna-patak völgyére. A Majális parkból induló Majál-túrák a könnyű, fél órás sétától kezdve a félmaratoni távig kínálnak kirándulási lehetőséget. A Csanyik-völgy egyik látványossága az állatkert, amely a zoo-napközitől a látványetetésig érdekes programokat kínál minden korosztály számára.
Lillafüred környékén ősrégészeti szempontból is jelentős barlangok találhatók: a Büdöspest, a Kecske-lyuk, a Szeleta- és a Felsőforrási-barlang, ezek szabadon látogathatók.
Diósgyőrből kisvonattal is kirándulhatunk a Bükkbe. A különleges, hibrid hajtású mozdony szerelvényei Lillafüreden át Garadnáig közlekednek. Útközben nézze meg az őskohót Újmassán, és kóstolja meg a frissen fogott, helyi recept szerint nyolcféle fűszerrel ízesített pisztrángot a pisztrángtelepen!
Lillafüred Miskolc igazi gyöngyszeme, elismert klimatikus gyógyhely. Csodálja meg a Hámori-tó partján magasodó Palota-szálló épületegyüttesét és függőkertjét, nyáron pedig csónakázzon a tavon! Ha egy hangulatos fotót szeretne készíteni, keresse fel a József Attilát is megihlető Szinva-vízesést, amely a legmagasabb az országban. Ha szereti a csöndet vagy gyógyító levegőre van szüksége, akkor mindezt megtalálja a Szent István-barlangban, ahol csodálatos cseppkőképződményekben is gyönyörködhet az óránként induló vezetett túrák során! Az Anna-barlang egyike a világ három, a nagyközönség számára látogatható mésztufa-barlangjának, üregei vízesések boltozódásával jöttek létre, termei falán és mennyezetén pedig mohafüggönyök, fenyőlombok, gyökerek szövedéke nyújt csodálatos látványt.
 
Ha csak egy könnyű, frissítő túrára vágyik, sétáljon végig a patakparton a Pele-laktól, Herman Ottó egykori lakházától a felsőhámori sziklafalig az erdős, hegyekkel övezett völgyben.

 

Lillafüredi Sport-és Kalandpark

 

 

Lillafüredi Sport- és Kalandpark több mint kéthektáros területén várja az érdeklődőket. Az adrenalin függők a lézerharcot, az ejtőgépet és a magaslati kötélpályát is imádni fogják. A park kiváló helyszínnel szolgál családos hosszú hétvégéknek, baráti rendezvényeknek, születésnapoknak, osztálykirándulásoknak, extrém esküvőknek, sport- és gasztronómiai programoknak és céges rendezvényeknek is.


Lillafüredi Libegő

 

 

A Bükk-hegység csodáira nyújt varázslatos kilátást a magasból a lillafüredi libegő, melyen tett utazás frissítő gyalogtúrákkal kombinálható akár a bükkszentkereszti gyógyító kövekhez, akár a festői szépségű Fehérkőlápa szikláihoz. A drótkötélpályás felvonó 333 méterről indul és a 606 méter magasan fekvő hegyi állomásra szállítja az utasokat 1080 méter hosszan. Egyszerre több mint 180 ember gyönyörködhet a tájban a 16-18 perces menetidő alatt.


Aggteleki Nemzeti Park

 

 

Az Aggteleki-karszt több mint 20 ezer hektáros területe 1985-től tartozik a nemzeti parkhoz. Az itt található barlangrendszer - a Szlovák-karszt barlangjaival együtt - 1995-től a Világörökség része.
A nemzeti park területe északon a Szlovák-karszt Tájvédelmi Körzettel határos, mellyel földtani, földrajzi, sőt kultúrtörténeti szempontból is egységet alkot, és egyben nemzetközi védettséget is élvez. Az UNESCO 1979-ben, az "Ember és Bioszféra Program" keretében mindkettőt Bioszféra Rezervátummá nyilvánította. Az UNESCO Világörökség Bizottsága 1995-ben pedig természeti értékei miatt a Világörökség részévé tette az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjait. (A világ jelenleg több mint 600 kulturális és természeti öröksége között számos barlang szerepel, ezek azonban főként az ott található kultúrtörténeti értékek - ősemberi leletek, barlangfestmények stb. - miatt kerültek speciális védelem alá.)


Tokaj

 

 

Tokaj észak-magyarországi város Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Miskolctól 54 km-re fekszik, a híres Tokaj-hegyaljai borvidéken, két folyó, a Tisza és a Bodrog találkozásánál. A 4500 főt számláló kisváros fejlődésében nemcsak a bortermelésben és borforgalmazásban játszott szerepe, hanem közlekedési csomóponti fekvése is közrejátszott.
Tokaj az egyik legbájosabb, legszebb természeti adottságú, nagy történelmi múlttal rendelkező kis város Északkelet- Magyarországon. Báját, romantikáját, idegenforgalmát csak öregbíti a patinás környezet, a múltról mesélő házak, az évszázados borpincék, a város közepén egybeömlő folyók, a karcsú hidak. A tokaji Borospincékben megkóstolhatjuk a tájegység jellegzetes borait mégpedig az aszút, az eszenciát, a szamorodnit, de a jellegzetes eljárásokat is megfigyelhetjük. 


Selyemréti Strandfürdő

 

 

2013 júliusára megújult a Selyemréti Standfürdő. A bővítés következtében a fürdeni vágyókat 3,5 hektáros parkosított strandterülettel várjuk: összesen 6 medencében 2728 négyzetméter vízfelülettel, valamint új wellness szolgáltatásokkal nyújtunk felhőtlen kikapcsolódást az ide látogatóknak. A fürdő vízellátását 2 nagyhozamú termálvizes (43-45 ?C) kút biztosítja, amelyek víz-utánpótlását (az elvégzett 13-as, 14-es C-izotóp vizsgálat alapján) több mint 9000 évvel ezelőtt beszivárgott karsztvízből nyeri.

A megújult fürdőkomplexum strandolói újra élvezhetik a dögönyözőket, és birtokba vehetik a 3 pályás csúszdamedencét, a 25 méteres tanmedencét, a pezsgőfürdős ülőmedencét és egy élményelemekkel felszerelt gyermekmedencét, továbbá a folyamatosan működő 50 méteres úszómedencét is. Az új strandfürdő gyönyörű,  pihenésre alkalmas parkkal rendelkezik, amely akadálymentesítése révén a  mozgáskorlátozottak számára is zavartalan közlekedést biztosít.


Belváros

 

 

A belvárost a Szinva-patak szeli keresztül, amely hangulatossá varázsolja a város tereit, teraszait. Érdemes felkeresni az Erzsébet teret, a virágórát a Szent István téren vagy a szerelmesek hídját és a Miskolci lányok szobrát a Szinva teraszon. Meghatározza a városképet az Avas is, amelynek oldalában több száz borház és pince rejlik, tetején pedig az Avasi kilátótorony kínál lehetőséget Miskolc és a környék panorámáját megcsodálni.

A város számtalan történeti és kultúrértéket rejt, itt található hazánk legteljesebb ásványgyűjteménye és a vidék leggazdagabb magyar festészeti gyűjteménye a Herman Ottó Múzeum Képtárában. A görögkeleti ortodox templom 16 méter magas ikonosztáza az ország legszebb és Közép-Európa legnagyobb képfala. A rönkfából készült Deszkatemplom pedig igazi kuriózum. Miskolcon nyílt hazánk első magyar nyelven játszó kőszínháza, amely évente helyt ad a régió egyik legjelentősebb zenei eseményének, az operafesztiválnak is. A teátrum ma Közép-Európa egyik legnagyobb, legtöbb színházi térrel rendelkező játszóhelye.


LILLAFÜREDI PISZTRÁNGTELEP

 

 

A Lillafüredi Pisztrángtelepet, a Magyar Királyi Erdőigazgatóság építette 1932-ben, a Bükk-hegység szívében a Hámori-tótól 4 kilométerre. Jelenleg a Bükki Nemzeti Park területén található gazdaság, a Garadna-völgy merész hegyfalai közt kanyargó patakra és a Margitforrás vizére települt. A gazdaság 1,0 hektáron 3700 m2 vízfelülettel, 18 medencével üzemel.

A tiszta vizű tavakban sebes pisztrángot, szivárványos pisztrángot és pataki szajblingot szaporítanak, évente fél millió ikrát keltetve.

Május 01-t?l szeptember 30-ig m?ködik egy kis ?Erdei halsütöde?, ahol megkóstolhatják a frissen kifogott halat, amit nyolc féle fűszerben, kétféle lisztben megforgatva ropogósra sütnek, vagy a füstölt pisztrángot, amit egy saját recept szerint tizenkétféle fűszerb?l készült páclében egy éjszakát pácolnak, és hideg füstön, bükkfa hasábon, és f?részporon aranysárgára füstölnek, és átmelegítve tálalnak.

A telep egész évben megtekinthető.


DVTK Stadion

 

 

A DVTK-stadion Miskolc legnagyobb stadionja, az Andrássy Gyula u. 61. szám alatt található Újdiósgyőrben. A 2018 májusában átadott új létesítmény befogadó képessége 14 655 fő. A Diósgyőri VTK futballcsapata itt fogadja ellenfeleit, de a sportcélokon kívül a küzdőtér és a stadion egyéb helyiségei más, például kulturális rendezvények számára is alkalmasak.


CineFest

 

 

Nem túl ismert, hogy Miskolcon rendezték a legelső magyarországi filmfesztivált: 1938-ban a ? velencei Mostra mintájára létrehozott ? lillafüredi nemzeti filmnapokon magyar sztárok és rendezők vettek részt a rendezvényen a Palotaszállóban, az 1960-as évektől pedig évtizedekig a dokumentumfilmes és televíziós szakma legfontosabb hazai fesztiválja zajlott a városban. Volt tehát mire építeni, amikor 2004-ben először rendezték meg a CineFestet. Ráadásul Miskolc és környéke nemcsak a magyar, hanem az amerikai film számára is meghatározó jelentőségű ? a 20th Century Foxot alapító William Fox a közeli Tolcsván, a Paramountot létrehozó Adolf Zukor pedig Ricsén született ?, ez is indokolja, miért ebben az észak-magyarországi városban született meg Magyarország legjobb nemzetközi filmfesztiválja.


Avasi Borangolás

 

 

Az Avasi Borangolás az ország legkülönlegesebb adottságú, Miskolc legnagyobb borgasztronómiai rendezvénye, melynek célja a tradicionális miskolci pincekultúra hagyományainak újjáélesztése, az Európában egyedülálló, a város szívében található pincesoron valósul meg.
 

Az Avas hegy oldalában több mint 800 pince és borház helyezkedik el, melyek nem ritkán 300-400 évesek. A 3 napos rendezvényen felélednek a pincesorok, kinyitnak a pincék és borházak, a borangolókat a macskaköves utcákon, szerteágazó helyszíneken különböző stílust (folklór, jazz, swing, rock és világzene) képviselő zenekarok és utcazenészek, valamint kulturális programok várják. A borokról a helyi gazdákon kívül Magyarország jelentős borvidékeiről meghívott borászok, kuriózumokat bemutató borász egyéniségek gondoskodnak, a gasztronómiai élményt pedig a város neves vendéglői kínálják.
 

A látogatók a hangulatos avasi pincesorokon borospohárral a kezükben, térkép segítségével kedvükre borangolhatnak.


LILLAFÜREDI KISVASÚT

 

 

A Lillafüredi ÁEV Magyarország egyik legszebb vonalvezetésű kisvasútja, valódi hegyipálya; vonala meredek hegyoldalakban, különleges völgyhidakon, alagutakon vezet keresztül. Városi környezetből indulva, a diósgyőri vár közeléből juthatunk el vonataival számos látványosághoz: a Garadna völgyben a Hámori-tó partján kanyarogva a lillafüredi Palotaszállóhoz, vízeséshez, barlangokhoz, az újmassai őskohóhoz, és számos gyalogos túra kiindulópontjára.


Tropicana Casino

 

 

Közel 800 m2-es játékterületen, jelenleg 64db nyerőgép és különböző klasszikus játékasztalok Rulett, Black Jack, Ultimate Texas hold?m,gondoskodnak a garantált szórakozásról.
Látogatóink elegáns környezetben, szakértő játékmesterek segítségével merülhetnek el akár tradicionális játékok, akár modern nyerőgépek világában.
Személyzetünk folyamatosan figyel Vendégeink teljeskörű kényelmére és a szórakoztatásra. Kaszinónk falai közt játékosaink önfeledten kapcsolódhatnak ki, teljes diszkréció mellett.
Az elektronikus nyerőgépek kedvelői a mindenkori legmodernebb géppark között válogathatnak és tehetik próbára szerencséjüket.


Régiságvásár

 

 

Miskolc egyik legkedveltebb vására a minden hónap első vasárnapján rendezendő Régiségvásár. A rendezvény ideje alatt a reggeli óráktól kezdve egészen koradélutánig antikvitások sokasága lepi el a belváros sétálóutcáját, néha a Déryné utcát, és igény esetén a néhány nagyobb teret: az Erzsébet teret és Városház teret is. A programon nem feltétlenül csak az érzi jól magát, aki gyűjtő vagy vásárol. A rengeteg, múltbéli emlék és tárgy látványosságként is lenyűgöző.


Bartók Plusz Operafesztivál

 

 

Az operafesztivál néhány év alatt a közép-európai operaélet fellegvárává tette Miskolcot. A rendezvényt a legmeghatározóbb Bartók-fesztiválként tartják számon, amely élvezi a Bartók-örökösök támogatását is. A fesztiválon a kezdetektől világjáró magyar művészek és nemzetközi operasztárok lépnek föl, és Kelet-Közép Európa szinte valamennyi jelentős operatársulata bemutatkozott már. A Bartók Plusz Operafesztivál kiemelt feladata Bartók Béla életművének ápolása. Színpadi és zenekari műveinek bemutatása így a fesztivál programjának állandó része.


Hámori-tó

 

 

A kb. 1,5 kilométer hosszú, 9 méter mély Hámori-tó természetes elődje a Szinva édesvízi mészkőlerakódása által visszaduzzasztott Fel-tó volt, amelyet először 1319-ben említett egy pálos kolostorral kapcsolatos oklevél. A jelenlegi tó 1813-ban a Garadna-patak ipari vízhasznosítást célzó felduzzasztásával keletkezett, hazánk legrégibb tározó medencéje, amely 0,4 millió köbméter kapacitású. A tavat 14 állandó és 11 időszaki forrás táplálja.

A Hámori-tavon 1932-1944 között cölöpökre épített strandfürdő várta a vendégeket, emellett a Palotaszálló az 1930-as évekbeli prospektusaiban vitorlázási lehetőségeket is kínált a tavon. Csónakázásra már a 19. században ide érkezőknek is lehetőségük nyílt, a téli időszakban pedig korcsolyázni is lehetett a befagyott tavon.


Anna-barlang

 

 

A Bükki Nemzeti Parkhoz tartozó, európai viszonylatban is jelentős és egyedülálló látványosság a lillafüredi Anna mésztufa-barlang. Hozzá hasonló csak hat létezik a egész világon. Ennek az az oka, hogy a mésztufa barlangok általában nem látogathatók, külön engedély kell a belépéshez. Az Anna-barlang kivételt képez, ezért hazánk egyedi természeti értéke.

A barlang különlegessége, hogy nem a megszokott kemény, tengeri eredetű mészkőben jött létre, hanem mésztufában. A Szinva-patak által több ezer éve szállított mész különleges mésztufa-alakzatokat formált, többek között növényekre kövült csipkéket is.

A barlang a Palotaszálló függőkertjének alsó teraszáról, a vízesés mellett nyílik. Teljes hossza 568 méter, amelyből 200 méter látogatható. A barlangban 28 ízeltlábú fajt, valamint simaorrú denevéreket és patkósorrú denevéreket figyeltek meg.


Deszkatemplom

 

 

A Deszkatemplom a miskolci Tetemváron álló református templom, és mint a neve is mutatja, fából épült. Külső megjelenésében és belső kialakításában erdélyi építészeti elemek, motívumok dominálnak. A jelenlegi épület 1999-ben épült az előző másolataként, amelynek tervezője Szeghalmy Bálint, Miskolc főépítésze volt.

A mai templom helyén már három fatemplom állt ezelőtt, az első 1637-ben épült. Amikor annak az állapota nagyon leromlott, 1724-ben újat emeltek a helyére. Ennek a második templomnak az újjáépítésében elévülhetetlen érdemei vannak Bató István gazdag miskolci kereskedőnek, aki 1874-ben saját pénzén újíttatta fel, és végrendeletében alapítványt is létrehozott a templom céljaira. A felújítás ellenére a 20. század elején már ez a templom is menthetetlenné vált, ezért lebontották, és Szeghalmy Bálint tervei szerint új, monumentális, és az erdélyi, szatmári népi építészet formavilágát megjelenítő templomot építettek. A templomot 1938. szeptember 19-én avatták fel. A Deszkatemplomot 1997-ben felgyújtották, és a mai épület ? az eredeti formavilágát megtartva ? közadakozásból és állami támogatásból épült újjá Puskás Péter tervei szerint, Simon Gábor építész vezetésével, és 1999. május 2-án avatták fel.


Mindszenti Római Katolikus Templom

 

 

A barokk idők tekintélyes alkotása az eklektikus tornyokkal díszített templom. Ezen a helyen a középkorban az azonos nevű kisközség kápolnája volt. A barokk templomot az 1700-as évek elején Althan Mihály és Máriássy Sándor püspökök építették, 1744-ben szentelték fel. Egyes vélemények szerint a minorita templom építésze, Giovanni Battista Carlone volt ennek a templomnak a tervezője is.
A főhomlokzat és a díszes bejárati kapu a barokk művészet szép emléke. A templom barokk kori berendezéséből kiemelkedik a szószék és a főoltár. Ez utóbbinak képe Szent Pétert és Pált ábrázolja, 1855-ből származik, Kovács Mihály festménye. A templom többi oltárképe is - Szűz Mária, Szent József, Szent László és Szent István (valamennyi 1879-ből) - Kovács Mihály műve.
A templom építéstörténetében fontos dátum az 1857. évi királylátogatás. Ferenc József a monumentális templom láttán felajánlotta az egyik torony felépítési költségeit.
Mai formáját a 19. század utolsó harmadában, a két torony felépítésével nyerte el a Mindszenti templom.


Pannon-tenger Múzeum

 

 

A földtörténeti szempontból különleges kiállítás három részre bontható. A fő téma a felső miocén kori mocsárciprus-erdő és ennek ürügyén a Pannon-medence élő és élettelen környezete. Külön hangsúlyt fektetve a miocén kor történéseinek napjaink természeti környezetét és gazdaságát befolyásoló hatásaira.

A központi témakör szerves részét képezi a világszerte ismert rudabányai őslénytani lelőhely. Az itt előkerült, 10 millió éves Rudapithecus hungaricus és Anapithecus hernyáki ősmajmok a főemlősök evolúciójában fontos szerepet töltöttek be, ezért a teljes leletegyüttes önálló teremben kerül bemutatásra.

A Pannon-tenger Múzeum harmadik pillére a ?Kárpátok ásványai? című állandó kiállítás. Ebben a kiállításban 19 ezer leltározott tételből válogatott ásványokat és kőzeteket láthatunk, melyhez a legmagasabb szintű oktatási segédanyagot bocsátják a közép- és felsőoktatási intézmények részére.

A tudományosan megalapozott, de részben virtuális valóságba ?csomagolt? kiállítás egyes elemei nemcsak láthatók, de témáktól függően szagolhatók, tapinthatók és mozgathatók, minden korosztálynak lehetőséget adva a játékos ismeretszerzésre.


További programokért keresse a mizumiskolc.hu weboldalt!